Browar Wyszak mieści się w gotyckiej piwnicy XV-wiecznego Ratusza Staromiejskiego przy ul.Mściwoja 8 w Szczecinie na rynku Siennym.
Browar Wyszak wziął swoją nazwę od słynnego szczecińskiego pirata, który w 1126 roku udał się na czele sześciu okrętów z wyprawą łupieżczą do Dani.Taki był zawadiaka:) Ale również był postacią pozytywną a nawet takim Szczecińskim "Robin Hood-em" który dzielił się z innymi swoimi zdobyczami.
Nadmienimy że sprzęt został zakupiony z firmy minibrowary.pl, warzelnia ma wybicie 5,5 hl oraz w fermentowni znajduje się 9 tanko-fermentatorów każdy po 10 hl.
Maciek i Tomek złapani przy warzeniu piwa pszenicznego i równocześnie doglądaniu tanków fermentacyjnych i leżakowych, znaleźli czas na kilka naszych pytań.
Thebeersguard: Macieju kiedy zainteresowałeś się dobrym piwem, jakie piwo zapoczątkowało w tobie pasje do tego trunku, które piwo zrobiło na tobie ogromne wrażenie
Maciej: Moją przygodę a zarazem pasją do piwa zaraziłem się próbując Rowing Jacka i tak to już poleciało z górki:)
Thebeersguard: Kiedy postanowiłeś spróbować uwarzyć swoje pierwsze piw i w jakim było stylu?
Maciej: Był to bodajże marzec 2013 r., razem z Tomkiem uwarzyliśmy piwo w stylu Pale Ale.
Thebeersguard: Wasz ulubiony styl piwa?
Maciej: Jest to Porter.
Tomek: A moim ulubionym do którego mógł bym powracać jest Stout.
Thebeersguard: Czy przełożenie
piwowarstwa domowego na rzemieślnicze wymagało od was wiele
wyrzeczeń, gdzie szkoliliście się przed podjęciem pracy w Browarze
Wyszak?
Tomek: Oczywiście przełożenie piwowarstwa domowego z garnków na warzelnie w browarze spędziło nam sen z powiek:)Ale gruntowne szkolenia w browarze Jan Olbracht w Toruniu, Piotrkowie, Browarze w Witnicy oraz Bendnarach dały nam solidne podstawy do pracy w browarze.
Thebeersguard:W jakich stylach możemy
spodziewać się piw z pod waszej ręki?
Tomek: W każdym:) jak najbardziej chcemy pokazać przekrój przez wszystkie style piwne ale najwięcej postaramy się uwarzyć piw mocno-goryczkowych
Thebeersguard: Czy będziecie czynnie
brać udział w festiwalach piwnych w polsce?
Maciej:.Na wszystkich ale prywatnie jak zdrowie dopomoże:) W planach, na ten rok, możecie spodziewać się i wypatrywać jako Browar Wyszak w Craft Beer Camp-ie.
Thebeersguard: Czy będzie można
zakupić warzone przez Browar Wyszak piwa poza miejscem browaru i czy
będą również butelkowane na miejscu?
Tomek: Na dzień dzisiejszy nie butelkujemy piw, w zamiarze jak najbardziej bierzemy pod uwagę również butelkowanie.
Thebeersguard: Jakiej kuchni w
połączeniu z piwem mogą spodziewać się goście lokalu?
Tomek:Jest to kuchnia zróżnicowana w której każdy znajdzie coś dla siebie. Od przystawek, zup, sałatek, po dania główne, ryby a nawet dania dla najmłodszych.
Thebeersguard: Proszę powiedźcie o
najmilszej, zaskakującej sytuacji lub ciekawym wydarzeniu przy
warzeniu piwa?
Maciej:Samo warzenie jest przyjemnym i miłym spożytkowywaniem czasu w celu osiągnięcia zamierzonego efektu w postaci gotowego dobrego piwa. Przy warzeniu nic nie zaskoczyło nas aż w nadmiarze choć jak już wspomnieliśmy było kilka niespodzianek typu technologicznego:)
Thebeersguard: Co myślicie o
multi-tapach?
Tomek: Jest to ciekawa inicjatywa w której możemy spróbować szerokiego spectrum piw. Jest dobrą alternatywą dla pubów gdzie wybór jest zdecydowanie mniejszy.W Szczecinie i całym województwie jest zbyt mały wybór multi-tapów i nad tym ubolewamy.
Dziękujemy za serdeczne przyjęcie w Browarze Wyszak, miłe spotkania i możliwość przeprowadzenia wywiadu. Życzymy udanego startu oraz samych sukcesów i ciekawych pomysłów na super piwa:)
Poniżej jeszcze kilka fotek z odwiedzin:
Dziękujemy za serdeczne przyjęcie w Browarze Wyszak, miłe spotkania i możliwość przeprowadzenia wywiadu. Życzymy udanego startu oraz samych sukcesów i ciekawych pomysłów na super piwa:)
Poniżej jeszcze kilka fotek z odwiedzin:
Pozdrawiamy
Thebeersguard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz