czwartek, 26 marca 2015

Wywiad z piwowarami w Wyszak - Browar rodzinny

       Ogromne wrażenie, choć już byliśmy na szkoleniach sensorycznych w przygotowywanym Browarze u Wyszaka to jednak po otwarciu robi niesamowite wrażenie zarówno część restauracyjna jak i również sam browar. Choć byłem przejazdem a wizyta była krótka, to gościnność właścicieli i piwowarów zachęca do dłuższych odwiedzin w niedalekiej przyszłości. Ale od początku, tytułem wstępu:)

       Browar Wyszak mieści się w gotyckiej piwnicy XV-wiecznego Ratusza Staromiejskiego przy ul.Mściwoja 8 w Szczecinie na rynku Siennym.


       Browar Wyszak wziął swoją nazwę od słynnego szczecińskiego pirata, który w 1126 roku udał się na czele sześciu okrętów z wyprawą łupieżczą do Dani.Taki był zawadiaka:) Ale również był postacią pozytywną a nawet takim Szczecińskim "Robin Hood-em" który dzielił się z innymi swoimi zdobyczami.




      Nadmienimy że sprzęt został zakupiony z firmy minibrowary.pl, warzelnia ma wybicie 5,5 hl oraz w fermentowni znajduje się 9 tanko-fermentatorów każdy po 10 hl.
     Maciek i Tomek złapani przy warzeniu piwa pszenicznego i równocześnie doglądaniu tanków fermentacyjnych i leżakowych, znaleźli czas na kilka naszych pytań.






































Thebeersguard: Macieju kiedy zainteresowałeś się dobrym piwem, jakie piwo zapoczątkowało w tobie pasje do tego trunku, które piwo zrobiło na tobie ogromne wrażenie
Maciej: Moją przygodę a zarazem pasją do piwa zaraziłem się próbując Rowing Jacka i tak to już poleciało z górki:)

Thebeersguard: Kiedy postanowiłeś spróbować uwarzyć swoje pierwsze piw i w jakim było stylu?
Maciej: Był to bodajże marzec 2013 r., razem z Tomkiem uwarzyliśmy piwo w stylu Pale Ale.

Thebeersguard: Wasz ulubiony styl piwa?
Maciej: Jest to Porter.
Tomek: A moim ulubionym do którego mógł bym powracać jest Stout.

Thebeersguard: Czy przełożenie piwowarstwa domowego na rzemieślnicze wymagało od was wiele wyrzeczeń, gdzie szkoliliście się przed podjęciem pracy w Browarze Wyszak?
Tomek: Oczywiście przełożenie piwowarstwa domowego z garnków na warzelnie w browarze spędziło nam sen z powiek:)Ale gruntowne szkolenia w browarze Jan Olbracht w Toruniu, Piotrkowie, Browarze w Witnicy oraz Bendnarach dały nam solidne podstawy do pracy w browarze.

Thebeersguard:W jakich stylach możemy spodziewać się piw z pod waszej ręki?
Tomek: W każdym:) jak najbardziej chcemy pokazać przekrój przez wszystkie style piwne ale najwięcej postaramy się uwarzyć piw mocno-goryczkowych

Thebeersguard: Czy będziecie czynnie brać udział w festiwalach piwnych w polsce?
Maciej:.Na wszystkich ale prywatnie jak zdrowie dopomoże:) W planach, na ten rok, możecie spodziewać się i wypatrywać jako Browar Wyszak w Craft Beer Camp-ie.

Thebeersguard: Czy będzie można zakupić warzone przez Browar Wyszak piwa poza miejscem browaru i czy będą również butelkowane na miejscu?
Tomek: Na dzień dzisiejszy nie butelkujemy piw, w zamiarze jak najbardziej bierzemy pod uwagę również butelkowanie.

Thebeersguard: Jakiej kuchni w połączeniu z piwem mogą spodziewać się goście lokalu?
Tomek:Jest to kuchnia zróżnicowana w której każdy znajdzie coś dla siebie. Od przystawek, zup, sałatek, po dania główne, ryby a nawet dania dla najmłodszych.

Thebeersguard: Proszę powiedźcie o najmilszej, zaskakującej sytuacji lub ciekawym wydarzeniu przy warzeniu piwa?
Maciej:Samo warzenie jest przyjemnym i miłym spożytkowywaniem czasu w celu osiągnięcia zamierzonego efektu w postaci gotowego dobrego piwa. Przy warzeniu nic nie zaskoczyło nas aż w nadmiarze choć jak już wspomnieliśmy było kilka niespodzianek typu technologicznego:)

Thebeersguard: Co myślicie o multi-tapach?
Tomek: Jest to ciekawa inicjatywa w której możemy spróbować szerokiego spectrum piw. Jest dobrą alternatywą dla pubów gdzie wybór jest zdecydowanie mniejszy.W Szczecinie i całym województwie jest zbyt mały wybór multi-tapów i nad tym ubolewamy.


         Dziękujemy za serdeczne przyjęcie w Browarze Wyszak, miłe spotkania i możliwość przeprowadzenia wywiadu. Życzymy udanego startu oraz samych sukcesów i ciekawych pomysłów na super piwa:)



Poniżej jeszcze kilka fotek z odwiedzin:






 















Pozdrawiamy
Thebeersguard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz